Tuesday, June 24, 2014

Roda Bsikal Kami Berputar-putar D Funride Padang Rengas

Bagus dok mengelamun.... terdengar bunyi Handphone teman berbunyi, ooo rupe nye ade mesej masuk dalam group whatsApp Knight Riders Team.. dari bro Zaini berbunyi bergini.. "Ada sesiapa nak pergi Funride Padang Rengas 18km sabtu depan? Pedaftaran percuma.. dapat T-Shirt free dan cabutan... Wow!!  bagi teman rugi kalau tak pergi .. masa yang sama jugak teman hantar butir2 peribadi teman pada beliau (zaini)... ... Pagi sabtu 21Jun2014 menceritakan apa yang berlaku......
Pada pagi tersebut, sebelum 5.30am ...seperti dijanjikan..teman dah terpacak depan rumah khais (orang lama KRT ).. pintu pagar beliau terbuka... lampu menyala... ooohhh ..teman faham..  beliau bagi signal pada teman bahawa beliau sudah bangun...dan tak perlu membunyikan Hon kereta kerana menghormati jiran2 beliau... hehehe..dalam hati teman...kalau teman bunyi kan jugak hon... bukan nye teman ade ape pun...yang kena nye beliau..hehehee....  tapi oleh kerana teman ni budiman...maka teman batalkan saja hasrat tu..hheheehe....lagi pun tak baik...
Kami ikut jalan highway menuju ke tol keluar kuala kangsar... lagi 10min pukul 7am kami sampai lokasi yang dituju.. diatas gambar basikal teman dah tak sabar dah nak ber funride..... 
Ini plate teman ...122 ..harap-harap bertuah.. dapat botol air pun jadi lah.. hahaa
Wow!! meor dah tukar basikal baru.. kona 27.5... tahniah meor..  perkara normal bile kawan ade upgrade atau tukar basikal baru.. akan di beri perhatian.. seperti diatas, kelihatan khais dan brahim sedang membelek basikal meor (ditengah), meor ni pun orang lama dan seangkatan dengan khais..  
Kini basikal khais sudah ade peneman.. kona bertemu kona...... cunnnn... 
Brahim mengenakan helmet dari no cabutan bertuah beliau ketika Jamboree Sg Manik minggu lepas.  
Ini lah zaini yang teman sebut2 kan tadi... pemurah orang nyerr... sape yang rapat dengan beliau pasti tahu... sedang bersiap sedia.. 
Kami sudah ready .menuju ketempat mula...

Brahim dan Khais... gandingan mantap..kalau diaorang ada pasti ceria majlis.. pasti nampak gigi... macam ni lah kite nak.... bukan saja kesihatan diri..tapi mental jugak.... khais dah sedikit kebuncitan (belah kanan) kerana sudah lama tayar basikal beliau tidak berputar...

Kite bergambor dulu sebelum mula...  Senyummm ...1....2... ktippp!! (bunyi camera hp teman)


Brahim... sedang memerhati Hand Phone teman ..meneka apa yang teman lakukan....mengambil gambor ke...sms ke..whatsApp ke.. FB ke.... hehehe.... biasa nyer HP teman silent mood jerr...tup2 dah keluar gambor dalam FB.. tapi ...yang cunnn ajerr teman masukkan ..yang tak cunn teman delete selama-lama nyerr....

Brahim menunjukkan tulisan OPPO.. kerana beliau mahu cabutan bertuah nanti beliau dapat Handphone OPPO macam iklan dalam TV3 tu.. ...  teman menunjukkan terbaik...apa2 pun boleh...botol air pun boleh..hahhaa 
Kami sudah mula..dan kami mendahului yang lain ... tapi kami semua dibelakang YB (yang berhormat ketua pemuda padang rengas). 
ini IKA.. mana tumpah nyer kuah..IKA..mempunyai minat yang sama dengan bapa beliau zaini.. iaitu Berbasikal...ni kalau pergi kedai runcit dekat rumah mesti naik basikal...   
Kelihatan Brahim paling depan...tapi masih dibelakang YB.. Funride ni, kite mesti dibelakang YB... tidak boleh memotong.. itulah syarat nyerr..kite kena patuh.. walau pun YB bawa bawah 20km/hr...  nama pun Funride kan.... .
Amoi ni bagus...teman panggil ape ajerr..siew ke..rene ke...jasica ke......mesti die peach, .. sporting giler ...lupe lak tanya ape name die.. .. di belakang kelihatan kona dan kona.. iaitu meor dan khais...diaorang ni tak payah panggil.. memang dah sporting giler2... ehh ... diaorang ni dari tadi asyik berdua saja... mentang-mentang lah KONA..
Kami berhenti CP1..  apa lagi..begambor lerr ..CP satu yang penuh dengan 100plus... naik kembung minum nyerr...  :D... bergambor dengan permandangan yang indah...tengok suasana kat sini ...teringat masa kanak2 dulu di jalan tengah sg ara pulau pinang...sebijik macam ni tempat nyer...tapi sekarang mana ade dah.... dah pesat membangun tempat tu dah... 
Kami dah macam artis.. mana2 pun gambor akan diambil... entah dari cameraman dari majalah mana kami pun tak tahu..mangga ke..URTV ke..  harian metro ke..sinar ke.... terasa macam artis pulak time tu.. hahaha......Tengok tang hujung tu...gambor kami sedang di ambil.... agak nyerr...wajah kami terpancar kegembiraan ...santaiii...enjoyyyy... tu pasal nyer kut..   
Detik Merida bertemu Merida.. jangan jatuh hati sudah....hahha ..tapi manis lagi MERIDA bertemu GIANT dan  KONA terus EXITWAY...menuju  VOLCANO...
Ini pun sama... Kona bertemu Kona.. romantika time...hahaha....
KONA bersama KONA tapi dicemburi EXITWAY..hehehe.. .. Cunnn... 
Kelihatan di belakang teman meor dan brahim....  tidak menyedari gambar diambil...  
Ini pulak Yob, teman pernah bercerita tentang beliau pada update yang lepas mengenai minat beliau pada sukan..terutama bola..kalau beliau jadi cikgu..dah tentu beliau ni akan jadi cikgu Jasmani...hahaha..lidah beliau terjulur kerana kepenatan melampau...salah satu teknik mengembalikan tenaga dengan cepat ..menurut kata beliau..hahahaha...  time ni kami kayuh baru 7km...
Kami sampai CP2....disini kami dibawa untuk meninjau kawasan membuat keris dan parang.. 
Post maut dari Khais dan Zaini.. . banya pengalaman diaorang ni...
Kami meneruskan pejalanan kami...  
Tak payah cakap..korang dah kenal dah sape ni..IKA.. bakal podium nanti...pemalu orang nyerr.. buah hati zaini...
Kami sampai CP3... cuba korang tengok berapa banyak 100plus... ini baru setempat...tengok lah sapa yang jaga... hehehee... bertambah berat beg kawan teman dengan 100plus...hehehee ..di CP3 ini kami diperkenalkan bagaimana hendak buat pakasam....

Zaini tengah meninjau khais tengah mengisi 100plus didalam beg.... hahha
Di saat ini..meor diserang sakit gastrik...nasib baik zaini ade bawa cloud 9...kalau tidak habis pekasam kat sini dibedal nyer....hahhaaa...
Dalam kami mengisahkan gastrik meor.. kaki bro (gmbar diatas) berdarah..teman ingat kan kena pacat...rupe2 nyer beliau terjatuh masa kayuh tadi... nasib baik khais dan zaini ada memberi rawatan segera dengan tisu ajaib .... dengan tisu ajaib khais...perdarahan serta merta berhenti...memang ajaib betul tisu khais ni... sebelum itu, cantik tak baju yang bro tu pakai..baju tu free kalau join funride ni...cantik atau tidak...free.. :)

Ini bukit teman panggil bukit pekasam.. mencanak jugak dibuat nyerrr..cuba lihat sape di depan khais...hehehe..brahim dah kiri ke kanan mendaki bukit tersebut dengan gear kecik.. tapi beliau lepas..  ..bravo brahim...

Kan betul apa teman cakap...mentang-mentang lah korang KONA...mana-mana pun berdua... kelihatan belah kanan ..brahim cuba memotong tanpa diaorangsedari...

Cayalah brahim.. beliau bukan saja berjaya memotong KONA.. dengan YB habis dia potong....hahahaaaa... kelihatan dibelakang khais tengah mengejar...
Tengok...KONA dengan KONA lagi... hehhee .. sebelum terlupe..diaorang ni kawan baik dari bangku sekolah lagi ...hingga lah sekarang... dan minat yang sama...
Nama pun funride...kelihatan dari kiri, brahim, zaini dan meor dengan gaya bebas . ...meor tak tahu nak gaya kan ape-ape...hanya menyerongeh ajer lerr...hihi

Teman tidak mahu melepaskan peluang bergambor bersama-sama dengan 2 sahabat baik ni....hehee
Kelihatan IKA dan Zaini pun tidak melepas kan peluang bergambor bersama-sama diaorang....
Lupa nak cakap..kali ni kami berhenti CP terakhir, iaitu CP4, di CP ini kami di perkenal kan bagaimana penduduk kampung padang rengas membuat laksa yang terkenal..iaitu Laksa Kuale...
Ini lah rupe nyerr laksa kuale..  memang sedap...
Cube lihat diaorang makan ....punye lah sedap.. sampai terlupe nak buka Helmet dan glove.. hehehe
Kelihatan... Khais tengah berator untuk mendapatkan laksa kuale... muka macam tension ajerr..hehehe.... biase lah kan...kena beratur lame..macam nak minta rayuan ajerr...ganti tempat die..hahhaa
Tak ketinggalan..meor KRT turut juga beratur untuk mendapat kan laksa kuale...
Zoomm...Checkpoint 4...
Kelihatan yob tengah sibuk menulis no fhone ehem2..biase lah kan.... tanpa beliau sedari teman tengah merakam gambor beliau...hahaa kantoi...

Setelah selesai makan laksa... kami meneruskan ke garisan penamat yang lebih kurang 5km lagi...
Kelihatan khais dan brahim tengah membincangkan sesuatu yang confidential..hehe..kelihatan brahim sedang memegang risalah HP OPPO... yang beliau target kan cabutan bertuah kali ini..
Tengok..makan lagi....tak sampai 30min makan laksa..kami bedal nasi pulak....orang kata ..rezeki jangan tolak...ye tak?..haha..nasi tomato nyer memang terbaik...sedap..dengan ayam goreng masak merah..wow!! habis teman bedal...hehehe.. .
Yob cube menyembunyi sesuatu dari teman..tak pe kite tunggu....
Brahim.... tengok ...ade orang bagi hadiah... 2 lagi tu...
Dalam kepanasan menunggu cabutan bertuah...kami di hadiah kan kipas dari Victoria Bridge...  wahh..betul2 untung funride kali ini... :D...
Tak terkata.. memang sedap laksa kuale ni...kate brahim.. .tengok kat bawah..air Vsoy beliau 2 kotak...
OOooo.. ini yang cube disembunyikan oleh yob dari teman....haha..kalau korang nak tahu ..ni masuk yang ke 5 yob pekena laksa dalam funride ni...memang hantu laksa yob ni....hahahaa... patut lah die cube sembunyikan sesuatu.....takut teman ambil gambar beliau...macam mana pun yob dah kantoi... :P
Ini adalah adalah salah satu hadiah cabutan bertuah..iaitu folding bike....  disini cabutan diaorang buat bukan mengikut no turutan...contoh, kalau cabutan no 1 dah tentu lah besar hadiah nyer kan...ini tidak... hadiah random.... bermakna ..boleh jadi cabutan bertuah no 33 adalah folding bike... atau no 45 adalah HP OPPO.. dan cabutan untuk no 1 adalah tabung air... menarik jugak...kira bertuah jugak lah kan walau buat macam mana pun...
Pendek cerita... kami semua dapat cabutan bertuah botol air.... jadi..melepas lah Folding bike ...dan melepas lah jugak OPPO brahim...hahha.. seperti teman harap kan pada no teman memang betul ..botol air..hahaha jadi lah dari tak dapat apa macam yob...hahhaa 
On the Way balik..kami singgah di perhentian RnR sungai Perak..ade yang nak mandi dan ade yang nak melepas..opppsss...sape tu rahsia..hahaaha..kelihatan diatas Khais dan brahim sedang sibuk men update status ...biase lah..FB... ( jangan lupe add friend dengan teman di FB iaitu Facebook/leilarazii leilarazii)
Yob dengan wajah kecewa kerana telah kantoi dengan teman 5 mangkok laksa... hahha..
Masih menanti kawan yang lain ... rasa nye korang dah tahu sape orang nyer yang melepas tadi kan..hahaha...
Kite minum dulu....
Adik IKA dengan nasi goreng kampung... dah glamour adik IKA ni sekarang..
Orang kuat KRT tengah men update status jugak... setelah 2 biji pau habis beliau telan...gastrik katakan...

Brahim menceritakan detik2 beliau memotong YB masa Funride....hehe...cube korang tengok...yob bedal makan lagi...hahaaha
Bergambor kenangan sebelum pulang...kelihatan yob telah menyembunyi bungkusan nasi beliau...hahaha
Ini baju free bagi yang menyertai funride padang rengas...  cunnnn jugak..

walau kami kayuh hanya 18km...nama pun funride...tapi kami memang enjoy...keakraban bersama kawan-kawan makin kuat... kenangan gelak ketawa ... akan menjadi kerinduan dimasa akan datang.... yang penting ..hilang masalah di kepala...dan tak lupe jugak..baru tahu sahabat teman yob kuat makan..heehehe

Terlebih terkurang ape yang teman tulis dalam blog ini teman minta maaf...ini adalah cerite kite untuk tatapan kite dimasa akan datang dan generasi akan datang...

* CP2 tak cerite...kerana berhenti santai ajerr..

Gua tekan pedal cikal dulu.....
 
KRT = Kamen Riders Team

14 comments:

  1. salam adin blog..teman pun pergi jugak masa fun ride @ bukit rengas.. entah kita jumpa ke idok... he..he..boleh baca entry teman di
    http://www.sobriyaacob.com/2014/06/kayuhan-basikal-di-bike-ride-padang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam sub.... rase nye kite ade jumpe...tapi masing2 belum kenal...lps ni klu jumpe mane2 event .tegur lerr... :)

      Dah baca blog sub...terbaik ...penuh informasi... 5 bintang sob

      Delete
    2. owh ya ..teringat..ada jumpa. rasanya dari c2 ke c3 kita ada sembang tgh kayuh basikal.. ..terima kasih bro.. insaallah klau ada mana2 event kalau jmpa akan ditegur .. btw dah masukkan blog ni dlm bloglist saya.. :)

      Delete
    3. :) .. Tq Sob.. nanti kite jumpe lg.. kalau x di luar .. di FB atau blog.. :)

      Delete
  2. Tak jumpa entri top commentator giveaway... Salah backlink kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opps ya ke.. nanti saya check.. trimas kasih.. :)

      Delete
  3. Teruskan Mengayuh. Inilah hobi kita.

    [ http://lamanbasikal.blogspot.com/2014/07/blog-k-ridersteamblogspotcom.html }

    ReplyDelete
  4. Terima kasih lamanbasikal... saya dah link blog lamanbasikal disini... :) harap sudi singgah lagi..

    ReplyDelete
  5. Keterangan yg sgt menarih dgn diperkukuhkan dgn gambar yg relevan membuatkan isu menjadi kukuh utk di pertontonkan..hehe ayat skima bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. trimas kasih sahabat Azahary Man.. :)

      Delete
  6. Dlm byk2 kayuh... ksyuh ni yg paling best wlaupun treknye pendek... santai seronok n kenyang semua ade... trbaek bloger.. leilarazi

    ReplyDelete
  7. Dlm byk2 kayuh... ksyuh ni yg paling best wlaupun treknye pendek... santai seronok n kenyang semua ade... trbaek bloger.. leilarazi

    ReplyDelete
  8. Dlm byk2 kayuh... ksyuh ni yg paling best wlaupun treknye pendek... santai seronok n kenyang semua ade... trbaek bloger.. leilarazi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 khais KRT... funride ini paling best dan mewah... :) .. walau pun trek nyer pendek...tapi sempoi...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...